OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Whisky to napój alkoholowy, który wytwarza się podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky powstaje w różnych miejscach na świecie. Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:

szkocka whisky szeroko znane jako „Scotch” – produkowane na terenie Szkocji, w 100% ze słodowanego jęczmienia (single malt), dojrzewające w używanych dębowych beczkach przez okres 3-ch lat, dzięki czemu jest delikatniejsza w smaku i zapachu.

– amerykańskie – wytwarzanie tylko w USA z żyta, pszenicy i jęczmienia. Whisky poddawana jest maturacji w świeżych, beczkach dębowych przez okres dwóch lat. Alkohol ten dzieli się na Burbon i Tennessee Whiskey.

– irlandzkie – produkowane wyłącznie w Irlandii z jęczmienia i jego słodu, leżakujące przez co najmniej trzy lata. W tym kraju whiskey destylowana jest trzykrotnie dzięki czemu jest bardziej specyficzna w swoim smaku i aromacie.

Coraz popularniejsze stają się whiskey single malt zwane słodowymi. Te powstają w jednej destylarnii ze słodowanego jęczmienia, wody pochodzącej z lokalnego źródła, oraz drożdży. Whisky ta ma wyrazisty aromat wielowarstwowy zapach oraz intensywny smak. Każdy z producentów ma swój wyjątkowy sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każdy z brendów jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie piją ten alkohol w drinkach na wielu zabawach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje dużo publikacji tłumaczących to jak pić whisky. To dobrze, promocja tej kategorii alkoholi buduje rozpoznawalność marek na szeroko rozumianym rynku. Chętnie lubimy też czytać o produkcji burbonu, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here